Mora Megalithic Museum features gallery resembling old train station dock

The Megalithic Museum is located at Mora’s (Portugal) urban centre, close to a future public park. The town and region, are well known for its archaeological findings. The museum intendeds to be a local and national reference and an important asset to the cultural regeneration of the town.

The old train station in Mora is an iconic building that is part of the town heritage. The building is deeply rooted in the long-lasting collective memory of Mora’ inhabitants and visitors. The project by CVDB arquitectos and Tiago Filipe Santos clarifies and enhances the architectural value of the existing buildings, in a gesture of careful refurbishment. P-06 Atelier developed the exhibition area of the project together with Site Specific Arquitectura.

The museum complex integrates the old train station, its warehouse and two new buildings. The new buildings are the main exhibition area (west) and a cafeteria (east). The four buildings are connected through a continuous outdoor gallery that is located along the north side of the site. The gallery resembles the linearity of the old train station dock. The gallery is the element that conceptually unifies the project, solving the circulation and the relation between all the different programmes.

The main entrance is located at the old train station building as well as the library, IT room and administration areas. The warehouse was transformed into a multipurpose open space, being mainly an education workshop area. The design, materials and techniques used in the refurbishment process respect the character of the existing constructions.

The metallic white panels that wrap around the gallery space and the new buildings were cut out with a geometrical pattern that is an interpretation of megalithic iconography – a conceptual leitmotif – that aggregates the project and brings light into the space through the day. At night, the museum glows in the dark.

 

 

 

 

 

Design and info © CVDB arquitectosTiago Filipe Santos and P-06 Atelier

Images © Fernando Guerra

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *