Sawmill House uses large 1 tonne blocks of reclaimed concrete

The Sawmill House uses large one tonne blocks of reclaimed concrete which anchor it into the landscape and a dynamic active building envelope to regulate the internal environment. The dwelling is a hand crafted upgrade from an existing rather rustic, bohemian abode, befitting a regionally based sculptor. The use of the reclaimed concrete blocks is an experiment in harnessing the thousands of tonnes of concrete that goes to waste each year. Each block is a by-product of excess concrete left in trucks from one or more projects in the region, poured into rough steel troughs. The concrete in each block is the by-product of the many residential slabs poured in the vicinity and were produced by the local concrete yard as a method of storing waste. In celebration of this patchwork of waste, blocks were kept raw and exposed as much as possible.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © Archier Studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.