Sobreiras – Alentejo Country Hotel: 8 volumes “gently resting” above the ground

The Sobreiras – Alentejo Country Hotel is located on a property of about 25 ha in the Serra de Grândola, 200 m above sea level, punctuated by cork oak trees holm oaks, olive trees and varied endogenous vegetation. Only an hour from Lisbon and a few minutes from Grândola village, the rural context within which the property belongs greatly favored by the particular beauty of the site, determined the guiding concept – to promote the enjoyment of nature and the discovery of the regional culture. The design is by architect Miguel Correia, along with its multidisciplinary team from FAT – Future Architecture Thinking.

The purpose was to value and favor the rural environment surrounding the hotel, taking it as theme, seeking to provide a space to enjoy the countryside, full of comfort and quiet, in a simple and contemporary atmosphere. The arrangement of the existing trees on the implantation site led to dividing it into several modules among the trees, preserving and protecting the forest heritage, while taking advantage of this unique nature setting.

The hotel consists of eight volumes “gently resting” above the ground through a suspended structure that minimizes soil sealing and the extent of the area affected by the foundations. The largest volume contains the entrance and reception and also a set of public and lounge areas. Smaller volumes include staff facilities, technical, storage and service areas. The remaining 5 volumes of approximately equivalent size, features 22 rooms and 2 suites, all with wide spaces, minimal design and private terraces, arranged in sets of 4 or 5 units, providing all the comfort and privacy to enjoy the peaceful countryside.

The buildings, formally developed from the combined volumes of evoking the traditional image of a house, seek identification with the characteristics of the traditional regional architecture, in the sobriety of lines and materials. Wooden logs used in facades establish a dialogue with the surrounding landscape, contrasting with these white buildings of simple and refined geometry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images courtesy of João Morgado – Architectural Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.