Stade De Soccer de Montréal has a cantilevering and fold down roof

On the site of the former Miron quarry and a future ecological park, the new indoor Stade De Soccer de Montréal emerges from the park’s artificial topography as a layer of mineral stratum recalling the geological nature of the site. The mineral stratum is articulated by a continuous roof which cantilevers over the entry plaza and folds down over the interior soccer field and extends to the ground to become the spectator seating for the outdoor field. In that way, the roof’s behavior reacts to the requirements of the program and enables the interior soccer center to become the exterior open-sky stadium.

The park’s immense size called for an architectural intervention of grand scale, a truly unique gesture in the city. In order to ensure the formal unity of the project, the design by Saucier + Perrotte architectes and HCMA has been developed as the transformation of a single expansive element: a structure conveyed as a single formal gesture in cross-laminated timber. The structural grid/cells form a layered mesh, which appears to be random at first sight, but which in reality becomes denser in zones where added structural strength is needed.

Along Papineau Avenue, the architecture adapts to the existing landscape by embedding its supporting functions within the berm. This integration accommodates an elevated pedestrian path as well as preserves the existing trees. A subsequent series of crystals emerge from the augmented landscape to provide daylight and views for the administrative and public spaces behind. They project out from the landscape toward the street to receive abundant natural light. A large crystal box which contains the main lobby emerges from the terrain’s southeast end, signalling the entrance of the soccer centre. Despite the broad scope of the project’s program, these luminous elements and preserved vegetation give the architecture a critical human scale that respects the residential neighbourhood it faces. The transparency of the building also promotes a sense of openness.

The programmatic elements are organized efficiently by taking advantage of the linearity of the site, as well as considering the program associations and usages of players, spectators and park visitors. The program is divided in two levels. Each level is organized using a main circulation corridor that links the interior to the exterior. On the public entrance level, the corridor is continuous from the plaza entry, through the lobby and central programmatic spaces, permitting access directly to the stands. For the second level, the corridor extends toward onto the exterior playing surface where it integrates with the exterior stands.

 

 

 

 

 

 

Design and info © Saucier + Perrotte architectes and HCMA

Images © Olivier Blouin

More from Teodora Zapartan
Arte Robotica V.01: Computational Robotic Painting Workshop by DesignMorphine
DesignMorphine is a creative hub for design trough workshops, lectures, projects and...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.