Studio Razavi Architecture’s ‘Mountain House’ avoids artificial and obsolete Alpine elements

In this highly preserved Alpine valley in France (Manigod), stringent architectural guidelines allow for very little freedom of architectural expression. Everything from building height/width ratio to roof slope, via building material and window sizes are strictly controlled to enforce what is locally perceived as patrimony protection but de facto creating camp architecture, endlessly mimicking traditional mountain homes.

In order to circumvent these limitations, Studio Razavi Architecture took great care in analyzing historical buildings as to understand what their forms accomplished and how they shaped the local architectural culture. They then integrated this information into their design for the Mountain House, simply avoiding all artificial and/or obsolete elements while making sure that the building was entirely code compliant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Studio Razavi Architecture

Images © Olivier Martin Gambier and Simone Bossi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *