Stylish furniture coordinates and intertwines with industrial tones in Taiwan residence

This project by HAO DESIGN is located in a residential area in Xiaogang, Kaohsiung in Taiwan and was commissioned by a couple with a daughter in elementary school. The couple had vastly different expectations for the style of their home. The husband is a steel engineer and is very interested in metallic pieces and a rough industrial style; the wife is a flight attendant with a sensitive mind who loves to experience different cultures and new experiences. She hoped for a simplistic and bright Japanese style with Nordic cultural craftsmanship quality.

After a series of discussions, the architects decided to employ a colorless gray industrial undertone, using a Lotos cement wall surface, mock-cement tiles, kiln colored patterned tiles, and steel wool stained wood veneer to create a gray and black base. The metallic pieces commonly used in industrial designs are incorporated through exposed pipes on the ceiling, stainless steel holed plating and furniture, and metal elements. White wood grain cement boards, natural solid oak veneer, and wooden furniture were selected to create the bright Japanese style favored by the wife. While planning the layout, the primary concern was openness and visual penetrability, to allow natural light to enter the indoor space and creating different shades and rhythms on the gray space throughout the day. The sliding door in the multi-functional Japanese- styled chamber allows flexible adjustment of the connection between the chamber and living room, making the space more functional, and improving the light and air flow.

The storage is designed with a “planned exhibition” in mind using stainless steel boards with holes to hang items. Closets are also removed from the bedroom, and replaced with a separate, larger walk-in closet where clothing, shoes, and handbags are kept. Space is saved by not using too many cabinets, and a closed-off storage room gives the open space a cleaner visual effect.

In the living room, the architects chose the Case Study® Daybed pull-out bed and table from the Modernica collection. The V-shaped foot lightens the visual load, while the 1.5 inch wooden frame displays the elegance of simplistic Japanese design. The RH dining table was made with recycled pine wood and concrete, creating a contrast of textures and ages. The Danish classic Y-Chair combines eastern and western elements by incorporating the designs of traditional armchairs from the Ming Dynasty to create a modern silhouette with classic undertones. The steel and aluminum hanging lamp from Tonone’s BOLT collection is made up of 6 arms with adjustable angles, displaying the mechanic beauty of a world of technology, while also adding to the metallic element of industrial styles. This stylish furniture elegantly occupies its own space, coordinating and intertwining within the industrial tones to create an enthralling spatial dialog in the home.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images courtesy of HAO DESIGN

Photography is by Hey!Cheese

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *