Széll Kálmán Square refurbishment in Budapest

This project by Építész Stúdió and Lépték-Terv was the refurbishment of one of Budapest’s busiest downtown transport hubs, and the most visited public square on the Buda side. Due to the strict order of tramlines and roads, the main architectural and landscaping goal was to clean up and rationalize the inner parts, making the square a pedestrian priority public space with as many green areas as possible, in a way that does not interfere with the transferring crowd. The placement of the resting areas, filled with shrubs, trees, fountains and benches is based on an analysis of the crowd movement, providing the shortest route for each transfer and utilizing the least loaded patches, while leaving the heavy connections empty.

A total reconstruction meant the demolition of old soviet-era bus stops, commercial pavilions and the old tramlines crossing and dividing the square. The only exception was the fan shaped metro station, which was engineered in the 70’s, but got crowded during the decades with small shops blocking transparency from all sides. This iconic building opened up, and became a transparent meeting point. The new constructions – the service buildings and tram stops – follow the raw materiality of the metro station, in a square where the color is provided by the crowd rather than the architecture.

Concrete reliefs were created via various techniques by the industrial design collective S’39 HYBRID MANUFACTURE, to give artistic variance and appeal to the concrete surfaces of the new construction. Materials including textiles, minerals and rubbers cast into the concrete created a mix of micro-surfaces that composed different collages – the centuries old map of Buda and Pest for example.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Építész Stúdió and Lépték-Terv

Images © Gergely Kenéz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.