The 2017 Serpentine Pavilion fuses cultural references of Burkina Faso with experimental construction techniques

The design for the 2017 Serpentine Pavilion is conceived as a micro cosmos – a community structure within Kensington Gardens that fuses cultural references of Francis Kéré‘s home country Burkina Faso with experimental construction techniques. The architect’s experience of growing up in a remote desert village has instilled a strong awareness of the social, sustainable, and cultural implications of design. He believes that architecture has the power to surprise, unite, and inspire all while mediating important aspects such as community, ecology and economy.

In Burkina Faso, the tree is a place where people gather together, where everyday activities play out under the shade of its branches. Kéré design for the Serpentine Pavilion has a great over-hanging roof canopy made of steel and a transparent skin covering the structure, which allows sunlight to enter the space while also protecting it from the rain. Wooden shading elements line the underside of the roof to create a dynamic shadow effect on the interior spaces. This combination of features promotes a sense of freedom and community; like the shade of the tree branches, the Pavilion becomes a place where people can gather and share their daily experiences.

Fundamental to his architecture is a sense of openness. In the Pavilion this is achieved by the wall system, which is comprised of prefabricated wooden blocks assembled into triangular modules with slight gaps, or apertures, between them. This gives a lightness and transparency to the building enclosure. The composition of the curved walls is split into four elements, creating four different access points to the Pavilion. Detached from the roof canopy, these elements allow air to circulate freely throughout.

At the centre of the Pavilion is a large opening in the canopy, creating an immediate connection to nature. In times of rain, the roof becomes a funnel channelling water into the heart of the structure. This rain collection acts symbolically, highlighting water as a fundamental resource for human survival and prosperity.

In the evening, the canopy becomes a source of illumination. Wall perforations will give glimpses of movement and activity inside the pavilion to those outside. In the arhitect’s home village of Gando (Burkina Faso), it is always easy to locate a celebration at night by climbing to higher ground and searching for the source of light in the surrounding darkness. This small light becomes larger as more and more people arrive to join the event. In this way the Pavilion becomes a beacon of light, a symbol of storytelling and togetherness.

 

 

 

 

 

Design and info © Kéré Architecture

Images © Laurian Ghinitoiu

SaveSave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *