The Quest by Strom Architects

Strom Architects: “The site is heavily wooded and enjoys a beautiful south aspect with a view over the Durlston Country Park. We early established the advantages of a single-storey building which helped from a planning point of view, as the proposed building is no higher than the existing and it allowed a simple arrangement of space suiting the clients’ brief of a house for their ‘retirement’. At the same time, the design reduces the visual impact from across the valley when looking back towards the house.”

“The sloping site with mature trees very much dictated the positioning of the dwelling. Vehicular access is via the front of the property and we separated vehicles and entrance from the landscaped garden through a retaining wall that defines different levels. This arrangement also ensures cars are hidden out of sight, so that the view south is maximised.”

“The single storey house, cantilevers over the retaining wall and provides protection to the car park and entrance. The large cantilever of the house is achieved through two concrete planes, the floor and roof acting together like a space beam. The concrete structure is then in-filled with a simple timber dry-lining, leaving the edges of the concrete frame visible externally.”

“The external retaining walls and chimney breast will be in local Purbeck stone, anchoring the house in its location.”

 

 

 

 

 

All Images & Info ©  Strom Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *