The Rambler grounds itself to the earth with its approach to material and form

Located northwest of Seattle on the Kitsap Peninsula a few blocks up from a small beach town, this residence by GO’C takes its place on a cherished piece of family property. On a secluded wooded site, the new structure grounds itself to the earth with its approach to material and form. The project involved a close collaboration with friends and makers in the local community, exploring a level of craft made possible from relationships forged over years of making work together.

The program for the house was simple; 3-bedroom / 2-bath house with space for playing music and drawing for a musician and an architect. The house at 1,700 square feet is modest in size yet reaches into the landscape with a sheltering roof and screen walls to create usable outdoor spaces on all sides. The site offers unique access to the sky and light for this heavily wooded part of the Kitsap Peninsula. The roof becomes an additional level for more occupiable outdoor space and areas for an elevated herb garden. The house was structured to support a second story along the north section if future expansion is needed. Areas of the site were thoughtfully zoned and the placement of the structure carefully considered to maximize space for growing vegetables, a future shop/guest house, firepit gatherings, and star-gazing from the roof terrace.

The design concept evolved out of a solid rectangular volume stretched across the site in a typical one-story rambler style. The volume was carved away to create gathering spaces, sliced through to open axial views, and punctured and perforated to let in light and provide natural ventilation while maintaining privacy where needed. Exploring the relationship of ground-to-roof plane, the house stretches horizontally, emphasizing the connection to earth and creating opportunities for framing the sky. The ground plane is established with a raised concrete base that provides physical and visual weight to the house and performs multiple tasks as structure, heating source (radiant hydronic piping), and finish surface (polished concrete slab). The roof plane creates a large sheltering overhang that shades and protects the windows and provides ample space for roof terrace, solar panels, and herb garden. Similar to the concept of subtracting from the volume of the walls to form windows and doors, the roof plane is carved away in select areas to open large voids with direct connection to the trees and sky allowing access to the roof and slices of skylights to wash walls and activate the main spaces with plenty of light. The single vertical element that breaks the horizontal datum of the roof is a site-cast fireplace and chimney that acts as a totem marking the heart of the living space – a space for family gatherings and music to be played. 

The concrete base and full height masonry walls serve to create a material language of visual mass and permanence for the home. The masonry walls and deeply raked mortar joints are highly textured, countering the smooth finished concrete surfaces and lime painted walls. Materials that are low maintenance and that get better with age were very important from the outset of the project. Douglas fir trees from the site that made way for the structure were milled and dried in situ during construction and used to create the finish lid of the roof plane as well as the open kitchen shelves and coffee table. Cedar milled on site was used to create the entry door, entry benches, and east privacy fence. A strong connection of interior and exterior spaces was considered from the very beginning of the project. Brick screen walls extend out into the landscape creating semi-enclosed exterior rooms that filter light and views at the east and west ends of the site, dissolving the structure into the landscape. The green of the landscape is invited right up to the perimeter walls and in some cases like the entry garden, right into the center of the home.

Design and info © GO’C

Images © Kevin Scott

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.