The reconstruction of a multi-family house and workshops in Zürich

This project by Gus Wüstemann Architects is a reconstruction of a multi-family house with workshop rooms underneath in the Seefeld area of Zürich. The house has been in a core zone since new regulations. Therefore the outlines of the existing volumes are protected and the project had to be developed in collaboration with the conservation of monuments.

It is a contextual dialogue with history, the house is 170 years old. The historic, massive stone walls were the starting point for applying new contemporary forms of living – fresh typologies: 5 small apartments in the ‘house’ and 4 residential ateliers in the former workshops.

The dwelling house is a townhouse built 170 years ago. The natural stone walls were created so long ago, but even then, the walls were plastered. Now, the architects have removed the original plaster layers and this led to a raw state of the natural stone walls, which never existed. It is a reference to the material, the construction and to the ‘work’ itself. The architectonic-social aspect, the bourgeois house of the time, is playing a minor part but it is still the same house from the outside.

In a confined space, the architects have developed a free-flowing space along the natural stone walls. A new typology of ‘promenade architecturale’ in a confined space, where, depending on the social structure and the course of the day, the programs unfold and communicate with the periphery, the natural stone wall.

The built-in lightweight structures are plastered with basic plaster – and have a rocky appearance. The built-in furniture is made of raw concrete, raw wood and raw plaster. The wooden windows were mounted directly onto the natural stone slabs with 20cm thick solid wooden frames.

In the workshops, Gus Wüstemann Architects answered to the large natural stone arches with a topography of concrete – a contemporary response to a strong historical element. A stone landscape takes up programs that are only marginal in appearance – tectonics and light are in the focus, filling the space with a poetic force.

There are natural stone walls of one meter width, concrete furniture and wooden windows with a 20 cm thick solid frame. The dialogue on the historical context consists in the reference of the ‘work’, how and by whom was it made – at that time large stone blocks were stacked together – today, topographies were formed from reinforced concrete.

All the elements were put into the raw original state or it was rebuilt raw – a tribute to the material – without hierarchisation. There are no inferior materials. Social contamination and connotation disappear. As a result, the space becomes free and authentic.

 

 

Design and info © Gus Wüstemann Architects

Images © Bruno Helbling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *