The transformation of an Albert Dumont-designed apartment into a contemporary residence

This project in Belgium consists of the renovation of an apartment located in a house built in the year 1901 by the architect Albert Dumont. The house, situated in a beautiful leafy area of Bruxelles, was extended and divided into three units in the beginning of the 90’s. The apartment is located on the second floor of the building. The aim of the project by architect Alexandru Patrichi was to create a contemporary residence for a young couple with a great attention to details and a focus on materials.

The renovation transformed the old apartment into a residence where the space has been fructified to maximum in order to offer high quality zones. The new layout offers an extra office, a second bathroom, a laundry and a technical room. The kitchen is open to the dining area, with wooden panels that, if desired, can be closed creating a background for the marble island. Glass doors connect the office to the living room and create a visual communication, while amplifying the sense of space. Large windows open to one of the greenest blocks in the neighbourhood.

The use of few materials conveys homogeneity to the apartment and a sense of unity between spaces. The association of noble materials like stone and wood aims to provide sobriety and a timeless dimension to the project. Built-in furniture is part of the space and the dark toned wood contrasts with the white of the walls.

Throughout the whole apartment a walnut floor provides a rich surface quality and its classic chevron pattern pays tribute to the original floors of the house. Light switches, lighting and radiators provide delicate accents in each room.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design © ALEXANDRU PATRICHI architect

Info and images courtesy of ALEXANDRU PATRICHI architect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.