The Velenje Promenada reclaims the city’s ‘town-in-a-park’ character

The Velenje “Promenada” is one of the central axes of the centre of Velenje, Slovenia, a young town designed in the 1950s, based on the Modernist ideal of the garden city; as such, it is unique in the Slovene space. The renovation of the Promenada represents the first step towards the gradual revitalisation of the city centre. It’s tasks are to supply the city with the missing programmes and to help it reclaim its original character of a town-in-a-park.

Through renovation, the wide straight connection with a clearly delineated beginning and termination underwent a transformation into a kind of sequence of micro-ambients, of locally widened surfaces connected by a slightly twisting narrower path. These instances of widening (in effect squares) feature attractive concrete urban elements (benches) whose careful arrangement slows down the users and provides focus, framing the space for the additional programme content to take place. As the path locally twists along the surrounding buildings, it gives rise to larger contained open spaces, allowing future expansion of the content from the buildings outwards, or the accommodation of other additional content as required over time. In the initial phase, all these newly-formed public spaces are simply and cost-effectively laid out as sand or grass surfaces, with sand surfaces in particular representing a successful middle ground between grass and paved city spaces and allowing a wide range of use with only modest investment.

With the transformation, the Promenada is turning into a main event axis of the city, its centre being placed into the new amphitheatre along the river. The river Paka is a torrential river, which means that its watercourse swells up significantly a few times a year, but remains relatively shallow at all other times. As a consequence, the riverbed is very deep and until now, the river, which is an attractive element of any city, flowed out of sight somewhere down below. The wide bridge also meant that anyone walking across it had a hard time seeing the river at all. By narrowing the bridge and placing it off the former axis, the space for the construction of an amphitheatre, which slowly slopes down towards the river surface, is recovered. The attractive amphitheatre by the river, with the new bridge serving as its backdrop, becomes the centre of the activity in the city, and the river may once again be an important spot for the townspeople.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © Enota

Images © Miran Kambič and Branko & Nik Navršnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.