The Windhover Contemplative Center is a spiritual retreat at Stanford University

Aidlin Darling Design have completed The Windhover Contemplative Center on the campus of Stanford University, which serves as a spiritual retreat for students, faculty, and staff. Designed to promote personal renewal and well-being, the one-story, 4,000-square-foot building recently opened its doors to the Stanford community. Using internationally acclaimed artist Nathan Oliveira’s meditative Windhover series as a vehicle, Aidlin Darling Design worked with fellow National Design Award winner Andrea Cochran Landscape Architecture to create a space where art, landscape, and architecture come together to replenish and invigorate the spirit. Combining the characteristics of a spiritual sanctuary, an art gallery, and a contemplative garden, the designers have created a unique typology for contemplation and reflection that will benefit Stanford University for years to come.

The center is located in the heart of the campus, adjacent to a natural oak grove. The extended progression to the building’s entry through a long, private garden sheltered from its surroundings by a line of tall bamboo, allows visitors to shed the outside world before entering. Within, the dichotomy created by the thick-rammed earth walls and dark wood surfaces with the lightness of the fully glazed east wall heighten the view to the oak glade beyond.  Louvered skylights wash Oliveira’s 15 to 30 foot-long paintings with natural light, providing the only light needed within the space throughout the daylight hours. Benches and cushions are strategically placed to allow visitors to quietly view both the paintings and the adjacent landscape simultaneously.

In conjunction with landscape, water is used throughout as an aid for meditation; fountains within the building and the adjacent courtyard provide ambient sound, while a still reflecting pool and garden to the south reflect the surrounding trees. Exterior contemplation spaces are integrated into the use of the center, further intensifying the connection of nature, art and contemplation.  These courtyards, coupled with the expansive glass wall to the east, allow visitors to view the paintings without accessing the building, effectively creating a sanctuary for the Stanford community day and night.

 

 

 

 

 

 

Info © Aidlin Darling Design

Images © Matthew Millman Photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.