Villa A BY A-OMA

A-OMA: ‘Villa A is the result of a double intervention: the re-use and restructuring of an existing house and a new extension close to it. The project insists on the dialogue between these two realms as a metaphor of both a traditional and domestic intimacy and a contemporary and clear extroversion.

In fact, if the existing building conserves its closed and massive character, the new one is transparent and luminous. If the former keeps its original pitched-roof geometry and materials (mostly lava stone and wood) the other plays with a minimal geometry and more contemporary materials (steel and glass).

Moreover, in the old structure the roof of many rooms has collapsed and we decided not to restore them to use them as internal patios to provide light and air to the entire complex.

This part is composed by a single level while the new one is composed by three stories above ground and one below. At ground level in the old part there are a double-high kitchen with wooden beams, utility areas, and an independent dependence. In the extension the ground level is entirely occupied by a double level salon/dining completely transparent in all the directions to benefit the views of the garden and the patios all around.

At the first floor of the new part there are three bedrooms each with its own bathroom and at the second floor there is another room with its own bathroom enjoying a solarium and a pensile garden with beautiful views of the sea. The below-ground floor hosts a multifunctional salon and utility areas.

The project is most of all characterized by an intentional environmental care. In the south of Italy the major problem is to protect a building from heath rather from the cold of its tempered winters. So the old complex benefits from the inertia of its thick walls while the façades of the villa employ glasses with adequate solar and exterior curtains. On the roof the pensile garden plays its fundamental cooling role.

Finally in the western side of the villa a shading/cooling wall has been conceived to protect the house. More generally sea breezes coming from south slide over the pool creating a cooler microclimate in the site while natural ventilation has been enhanced in the house. The result is an extremely low consumption of energy for air conditioning.

Info and images © A-OMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.