W.I.N.D. House: integrated sustainable solutions and home automation

The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst enabling a flexible use of space. Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the house is backed by a wooded area and fronted by an open expanse of polder landscape. The design of the house responds to both its setting and to the seasons. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the woods provides an intimate setting, while the living areas enjoy panoramic views of the polder landscape to the front. The elevated position of the open plan living areas enhances the views to the exterior. Each of the four facades, curve towards the inside to create four distinct petal-like wings. These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building. The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house connects the front and back wings.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © UNStudio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.