A contemporary cabin that offers the basic pleasures of a home with deep connections to nature and a light environmental impact

The Bowen Island House is a calm, year-round retreat for a couple with young children seeking refuge from their busy professional lives. Nestled along the dramatic north shore of Bowen Island in BC (Canada), this contemporary cabin in the woods by office of mcfarlane biggar architects + designers offers the basic pleasures of a contemporary home with deep connections to nature and a light environmental impact.

The rugged 8-acre site sits secluded along the northern coast of the island, marked by lush temperate rain forest and the rich undergrowth of fern, salal, and lichen-covered outcrops. The procession from city to site is one of gradual unwinding; first the short ferry sailing to the island harbour, then passing through dense evergreen forest, descending through the steep topography, then arriving at a natural meadow where filtered views and sounds of the sea reveal the stunning beauty of Howe Sound.

Despite this breathtaking beauty, this landscape is increasingly vulnerable to development. Over-scaled homes have become commonplace, dominating the context, spoiling one’s experience of the landscape. This cabin is an important, positive alternative to the prevailing trends. The house sits tightly between the intimate flora and the ever-changing presence of ocean, mountains, and sky.

The simple two-level volume clad in local cedar and insulated glass houses three bedrooms, two full bathrooms, and the open-plan kitchen, dining and living area. Siting the house perpendicular to the rocky coastline helps diminish its presence, while capturing the rare sun from east and west to offset the diffuse northern light and the shadows created by the 30m cliff to the south. The remote site prioritized design solutions focused on formal economy and simple details, ensuring construction had minimal disruption to the landscape. Able to function entirely off the grid and with independent sources for heat and electricity, the modest scale of the house further minimizes its environmental footprint.

Humble materials and simple modern vernacular form create powerful relationships between the built form and nature. Cast-in-place concrete walls mediate between the mossy ground and the wood-framed elements above. Black stained cedar cladding visually recedes into the forest. The green roof re-instates the absorptive qualities of the forest floor below the modest footprint, while glazed roof lanterns capture additional daylight and sun. Local hemlock floors and ceilings create warm interior spaces; expansive decks seamlessly integrate interior and exterior experience.

The succinct spatial sequence through the house orchestrates a path from the forest floor to floating above the rugged shore. Connecting the architecture and nature, windows offer intimate views differing distinctively from the expansive views of the ocean; minimal frames help dematerialize the building skin while maximizing views and daylight. The children’s bedrooms and kitchen enjoy framed views of the rocky cove to the west, while the narrow stairwell glazing suppresses the horizon, redefining the dominant ocean view. Near-field sights of rock and lichen at the lower-level master suite create a more intimate experience of the site’s natural state. Holistically integrated throughout, the simple tectonic language and spatial clarity resonate with the surrounding coastal landscape, creating memorable architecture deeply rooted to its place.

Design and info © office of mcfarlane biggar architects + designers

Images © Ema Peter Photography

More from Teodora Zapartan
Mathematics: The Winton Gallery by ZHA at the Science Museum
On 8 December 2016 the Science Museum in London opened an inspirational new...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.