A family that home expresses its inner life in a simple architectural figure

This family home in Germany expresses its inner life, its context of seasons, light, and surroundings in a simple architectural figure. Conceptionally, it distinguishes between private rooms and a generous open space for daily family life. All private rooms are artistically composed of a sculpture of wooden cubes in between which the open space can unfold horizontally and vertically, bringing light deep into the house – even in winter – as well as drawing views into the garden, the treetops, and across the lake from any vantage point.

The configuration and open zoning of the house by Appels Architekten facilitates the coexistence between retreat and community where its residents may withdraw or participate in communal living at any time. The setting in its natural environment, the generous ceiling height, the amount of daylight and the honest materialization create a pleasant atmosphere and a pleasant indoor climate.

The shape of the fanning roof counteracts the sloping terrain and gives the interior variety. In the facade, the spatial sculpture appears in a rhythmic alternation of open and closed. Here, wooden slats cover the cubes, while the windows disappear behind translucent folding shutters, which can be opened for an unobstructed view. On the ground floor, the huge windows can be completely tucked away in wall pockets. This way the kitchen can also be fully opened to the outside space.

The use of wood as a renewable resource makes it possible to reduce both the proportion of non-renewable primary energy and CO2 emissions during construction. In addition to the advantage of wood as a carbon store, wood construction allows a high degree of prefabrication off-site compared to conventional solid construction, thus shorter assembly times and fewer construction site trips.

The selection of robust and durable materials allows for an extended lifecycle. The consequent separation of building components facilitates repair work and would enable a demolition with material separation for maximum reuse and recycling of the used building components.

Design and info © Appels Architekten

Images © Florian Holzherr

More from Teodora Zapartan
Tokio – the knitted carpet
B1 – Centre for contemporary design and Pauline Gorelov have just launched their Indiegogo...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.