A house of playful spaces conceived like a favourite local café

An existing Californian Bungalow has been kept intact with the addition of a new contemporary ‘gable like’ 2 storey element to the rear. The new volume is shifted off the side boundary to open up the living spaces to the sun and to connect the kitchen/dining space to the rear garden. Spaces are playful; conceived more like a favourite local café than a private house, reflecting this family’s desire to create a home that allows them to connect with friends, family and their local community. Off-form concrete has been used to form a heavy base with large expressed vertical elements connecting the base to the site. Concrete has also been used internally to create integrated seats, benches and durable surfaces for family life. Floating over the base, a decorative timber screen fills the end of the upper extruded gable roof form, giving warm contrast to the concrete and containing the main bedroom within. The angled panels of the screen mediate the sun and control overlooking to the neighbours, while still providing distant views over the rooftops beyond.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © MAKE architecture

More from Teodora Zapartan
A museum inspired by the process of reconstructing dinosaurs
Located within the township of Wembley, Alberta, the Philip J. Currie Dinosaur...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.