A sculptural volume emerged from intersecting extruded building footprint and folding snow-shed roof

This snow country house is located on a northwest slope overlooking a panoramic view of Whistler valley in southwest British Columbia. The site is a difficult wedge shape which offers just enough room for a garage and narrow entrance on the street side at the top of the slope. The exterior form of the house is shaped by the intersection of two principal considerations: The first is the allowable building footprint and height. The second is the need to shed snow from the roof into appropriate storage areas within the site. The sculptural volume that emerges from this intersection of extruded building footprint and folding snow-shed roof is occupied in a manner that maintains the inherent plastic properties of the building form. The main level is essentially one large space with living, dining and kitchen areas and an outdoor deck all of which open up to the valley view. A vertical crevice of space runs under the highest roof ridge, bisecting the warped volume and bringing light to the deepest part of the section and plan. Stairs rise within this rift and a bridge crosses it at the upper level connecting master bedroom suite and study. Below, on the lowest level, are more intimate spaces housing guest bedrooms and a second living area, as well as a large service space.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info and images © Patkau Architects

More from Teodora Zapartan
A house in Melbourne designed focusing on the internal experience
Tess + JJ’s House is located on a small site in a...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.