A smooth transition between the urban universe of the city and the intimate universe of the home

This project is located in the twelfth district of Paris enclosed at the heart of a block, surrounded by an apartment complex built in the 1970s. The construction site, separated from the street by an eleven-storey building, prohibited any conventional lifting installation and any passage by air. Likewise, it was imperative that the hall of the existing building remained operational for its residents during the construction.

All these constraints led MARS Architectes to carry out this operation by going through the car park connecting the street to the heart of the block via the basement with extremely small dimensions (3.5m wide x 2.3m free height). In addition to access constraints, there were weight constraints, since the new construction had to span the existing parking lot without keeping the residents from using it.

Driven by a societal ambition and faced with site constraints (access, weight), the architects opted for a wooden construction both for the structure and the facade. Technical innovation is not just about the choice of material: it must be part of the logic of it. While it is essential to work on the origin of the materials and to move towards the choice of biobased materials that generate jobs that cannot be relocated, it is also essential to pay particular attention to constructive details: assemblies, rhythms, proportions, types of wood… in order to offer a constructive mode embodied in an aesthetic. – MARS Architectes

This results from the repetition of decisions taken at the scale of the window, decisions motivated by structural constraints and by the search for durability with the protection of wood against bad weather thanks to the projecting balconies and the white protective paint that protects the ends of the wooden beams and which creates a rhythm on the facade, giving it its own identity.

The architectural style of the project is rigorous, contrasting with the apparent freedom that the naturalistic garden takes. One of the major challenges of the project lies in the entry sequence, creating a smooth transition between the urban universe of the city and the intimate universe of the home. The landscape plays a primordial role here in the displacement of sensations. To achieve this goal, the idea of entering a plant mass that looks like an undergrowth seems more appropriate here than a well-pruned courtyard garden, drawn in a straight line.

The project had to be exemplary with current concerns: quality housing (light, atmosphere, materials) and frugality in their construction and energy consumption. The open gallery strategy made it possible to design run-through plan configuration for all flats systematically, an intrinsic quality allowing space expansion, clearance of corridors as well as a simple and effective natural ventilation.

In conclusion, the project makes it possible to completely renew the site, and on a more global level, to think about collective housing and about the environmental approach which is both renewed here in order to create a new sustainable urban pattern capable of qualitatively growing the city on itself. – MARS Architectes

Design and info © MARS Architectes

Images © Charly Broyez

More from Teodora Zapartan
New York + London: A Collection of Double Exposures by Daniella Zalcman
When Daniella Zalcman moved from New York City to London late last...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.