A split level house with a landscaped, continuous living space

The Mezzanine House is a family house, located within a dense single house residential area in Ljubljana. It was completed through the collaboration between Elastik Architecture and Hikikomori. The design deploys a split level device, which organises the daily experience by deploying split level compartments around the central space of the kitchen and living room.

This organisational principle vertically connects the family activities from half basement, to ground bounded living zone, towards kids’ rooms in the mezzanine level. Master bedroom and guest rooms top the highest floor sector, while offering a connection with the roof terrace. The cantilevered en-suite bedroom provides a shelter for the terrace extending from the living room. The volumetric compactness  is facilitated through the internal split levels that create a landscaped, continuous living space, compartmentalised around the vertical axis.

The challenge was to create a low energy house with high living conditions using standard materials like brick, concrete and glass, but not to compromise on architectural design. The house only consumes 19.8 kWh/m2a for heating and cooling,which makes it an A rated house. It is equipped with heat recovery unit and collects rain water from the roof. The plot is only 400m2 so it was positioned with a lot of care not to cast shadows onto neighbouring buildings and to avoid shadows from them.

 

 

 

 

Design & info © Elastik Architecture and Hikikomori

Images © Miran Kambič

More from Teodora Zapartan
An organic pavilion inspired by messages etched by people in public places
Perspectives is an organic pavilion structure covered with cedar shingles, which sits atop the...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.