A volume opening out in facets and turning towards major points of view

Located in Val d’hérens, this chalet by Savioz Fabrizzi Architectes faces south and enjoys an open view on the valley. The steep slope offers a natural plateau at its top. Consequently, the building sets up on this flat area, avoiding major land modifications. The volume is opening out in facets turning towards the major points of view: the village towards northwest, the valley and the Alps towards south and east. The facade modelling can be read in the inner spaces as well, which are facing every direction. On the ground floor, the daily rooms are centred around a concrete core circulation leading to the four levels and integrating the bathrooms. The slabs are cut around this core, generating visual relations between the floors.

The concrete structure is covered with wood cladding on the upper levels, in reference to the typical barns of the village. The concrete base on the ground floor is distorting to form a large terrace, covered with the superior level overhang. Inside the chalet, the wood on the walls and the woodworks lead to a warm atmosphere, contrasting with the concrete of the central core.

 

 

 

 

 

 

 

 

Info © Savioz Fabrizzi Architectes

Photography © Thomas Jantscher

More from Teodora Zapartan
A fold down roof that connects the ground with a viewing platform
Knapphullet, designed by Lund Hagem, is a small annex replacing two small sheds...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.