An architectural volume obtained by intentionally concealing gutters and drainpipes

This project is situated on a large parcel in Fiesso d’Artico, a little village along the Brenta River, also called ‘Riviera del Brenta’, in the mainland territory of the province of Venice. The essential outline and the pure profiles of the architectural volume were obtained by intentionally concealing gutters and drainpipes within the roof stratigraphy. The building designed by MIDE architetti hosts a single-family residence distributed onto two levels: one for the day, the other for the night.

On the ground floor the space is articulated through the kitchen area, living room equipment and technical rooms. The entire space is highlighted by a large glazed wall that leads to the compressed space of the exterior portico and has resulted by subtraction from the mass of the building. This operation favoured an ideal and functional connection between interior and exterior, allowing light to diffuse uniformly throughout the ground floor and, at the same time, filtering the direct sunlight.

On the first floor the bedrooms and a bathroom can be found. Here, the contrast with permeability of the ground level is obvious. The space is more intimate and enclosed although, by facing the large double height space of the living room, the corridor and the staircase transmit natural light coming from the large glass wall and become physical elements of connection with the outside.

 

 

 

 

 

 

 

Design and info © MIDE architetti

Images © Alessandra Bello

SaveSave

SaveSave

More from Teodora Zapartan
The ‘Copenhagen’ Portable And Wireless Speaker by Vifa
Copenhagen weaves years of refined craftsmanship with contemporary lifestyle. With its light Nordic...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.