Classical quotes, industrial style and postmodern elements mix with juicy accents of modern art pieces in Kyiv apartment

This two-stories apartment occupies the two highest floors of a 13-story building in a new residential complex in central Kyiv, Ukraine. The clients came with the request of having designed a comfortable space that reflected their personalities, a couple with two children, who trust their guts and don’t fit in the box. They liked classical elements, industrial style, natural materials, modern sculpture, mixing different styles, textures, and emotions inside one space. For Oksana Dolgopiatova, who knows how to create multi-layer eclectic interiors, it sounded like a perfect match. She describes the style of the apartment as emotional eclectic.

The longest step in the whole work was redesigning the space to reach comfort and functional zoning. Two children’s rooms were built instead of one. The balcony was added to the cabinet and a part of the terrace to the children’s room. The staircase that was too narrow and used to occupy a lot of space next to windows was moved to the center. The clients dreamed of having daylight beams on the stairs, so a window in the roof was cut. The second wish was to get a real fireplace in the living room.

The main ingredients of thos eclectic design are classical quotes, industrial style, some minimalistic and postmodern elements, with juicy accents like modern art pieces.

The center of the apartment is a spacious living room united with the kitchen. Baroque stucco work on walls, a solid cornice around the perimeter, and the entrance door looking like a portal, are tributes to the classical style. The entrance hall zone is visually unpaired from the living room with the cast-iron outdoor pole. The owners of the apartment deliberately refused to have a corridor to get maximum united space.

There are some elements of the industrial style such as the staircase construction that are strung on metal bars, uncovered brick walls, and parts of the continuous floor next to the fireplace and in the kitchen. An open ventilation system was made to keep the ceiling height because it is less than 3 meters at the first level of the penthouse.

The kitchen island with the black facade is adjacent to a big table where the whole family gathers. The owners love cooking and stick to healthy eating. It was significant for them to have an open view of the table and whole living room without any cooker hood or heavy pendant lamp in front. This resulted in the hood being built in the island and a thin minimalist light hung above the table.

Shutters on the windows protect from the bright sun and make picturesque shades inside the living room. The bottom part of the wall in the kitchen zone is painted into a living coral shade, to give a contrasting impulse to the interior.

When I work with eclectic, I always keep in my mind the general composition of the space. I mean the proportions and middle lines that link everything together. In this living room, we have sort of a horizon, the line 90 cm from the floor. It is the height of the fireplace, the tabletop of the kitchen island and the dining table, and the line where we cut the classical white panels on the wall. It is one-third of the full height of the space. This proportion organizes the chaos and glues the interior together.‘ – says Oksana Dolgopiatova

In the master bedroom that is located on the second level, a glass sliding partition was supposed to separate a bathroom. But the clients liked the view in the bathroom and changed their minds during the remodelling process, having decided to keep the space united. There are a few classical accents in the bathroom, such as a pattern of ceramic tile on the floor and a stand-alone faucet made of brass that will look even better with age due to oxidizing. 

The final stage of the interior decorating was selecting art pieces. Numerous sculptures and paintings from contemporary Ukrainian artists who showcase their works in the Shcherbenko Art Center were placed in the apartment.

Design and info © Oksana Dolgopiatova

Images © Andrey Bezuglov

More from Teodora Zapartan
A house transformation that revitalizes the relationship between the spaces
The first step taken by NatureHumaine for this detached house from the late...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.