Garden House – a high-performing, hi tech, inner-city oasis

The average Australian house uses 19kwh of energy per day. Garden House produces 100kwh per day and has a 26kwh Tesla battery. A high-performing, hi tech, inner-city oasis, Garden House is Austin Maynard Architects‘ most sustainable home yet.

More than just a house, Garden House is a power station, pushing far more sustainable energy back into our shared energy grid than it uses. This is the future of sustainable energy. Electrified homes, powered by the sun, powering our shared energy grid.

Located on a long and narrow street, lined with long and narrow blocks, in inner-city Melbourne, Garden House is an unexpected oasis. Hidden from the street and accessed via a pedestrian laneway, this new family home sits within lush established greenery. Designed for a family of five with the capacity to regularly entertain dozens of people, the home comprises of four distinct elements appearing as separate buildings, invisibly connected via mirrored glass corridors that reflect the well established garden.

A two-car garage and workshop faces to the street, with an all purpose rumpus room behind and home office above. Living/ dining / kitchen (with hidden pantry and laundry) open out to the garden. The main bedroom has an open balcony lounge area and ensuite while the children have a dedicated space, with three bedrooms, two bathrooms, a TV room and a netted play-stair.

The owners came to AMA with a highly detailed and specific brief. They wanted a sustainable, super modern, longterm family home, that could change and adapt over time. They had a fantastic and usual block. Facing the street was a tired, single-fronted cottage, with a 1980s addition at the rear that opened out onto a sizeable and wholly unexpected private garden. Self-professed kind of quirky types the owners wanted to save as much of the existing garden as possible and build within it, a homely house that was highly sustainable.

By nature of its location and by design, Garden House belies its size and scale. At street-view the shingled, simple and domestic scale garage appears to be the house, in its entirety. A pretty, white shingled cottage with a perfect pitched roof. Walk down the side pedestrian alleyway and the main front door opens up to reveal a much bigger property concealed within – like discovering Narnia at the end of a literal yellow brick road.

So the challenge was: How do you design a home big enough to accomodate a large family and yet not have it look like a large family home. How do you keep an intimate personal scale but then be able to have the flexibility of suddenly being full of people?

The response was to break up the bulk of the house into four smaller scale zones, office, kitchen/living, dining and kids area – with smart interactions. Each zone is connected via mirrored glass links or bridges, reflecting the garden and essentially making them disappear – giving the impression of four separate buildings, set within lush greenery. Internally there are concealed doors allowing for spaces to be opened up or sealed off (between kitchen and dining, and the staircase and kids zone). Large openings connect the inside with the garden, with seasonal outdoor spots such as the fire pit, shaded outdoor table, sunny lawn and heated pool.

The initial sketches of Garden House were dictated by the random siting of three significant trees. The proposition was to save the trees, and as much of the establish plant-life as possible, whilst maximising passive solar gain and northern outlook by building along the southern boundary. With the guidance of an arborist and detailed surveys of tree root zones and trunk dimensions, the structural solution evolved. Garden House is not simply built around the trees, but, in places, suspended – hovering above ground to protect tree root zones.

Working around the trees resulted in a re-thinking of the typical circulation path. Quite often when designing there is one main path through the home and everything branching off it. At Garden House there is a more complex type of circulation borne out of saving trees. Without a defined circulation spine, the garden becomes the reference and orientation point.

Design and info © Austin Maynard Architects

Images © Derek Swalwell

More from Teodora Zapartan
Salgenreute Chapel combines historical and traditional aspects of Bregenzerwald
Topographically attractively situated at the Nagelfluhrücken, next to the Krumbacher moor in...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.