KHI House & Art Space combines gallery elements with a monastery typology of enclosed gardens

KHI House & Art Space is located in a gently sloping olive grove in the southern Peloponnese. The project is formed by a single continuous rippling wall that frames a series of protected courtyards at the extremity of each wing. The X-shaped massing divides the site into four distinct areas providing the eastern gardens with visual intimacy and variable shading throughout the day. KHI combines two extreme conditions which complement one another – the courtyards that provide meditative enclosure, and the west wing and roof that, in contrast, offer unobstructed panoramic views towards the sea, says Theo Sarantoglou Lalis. The wall surface is animated by cast concrete ripples whose amplitude diminishes along the length of the facade. The course of the sun creates a play of shadows throughout the day. The rippling wall acts as a backdrop for tree shadows.

KHI was designed by London and Brussels-based architects Theo Sarantoglou Lalis and Dora Sweijd of LASSA architects. The height of the project is constrained to the peak of the surrounding olive trees, whilst maintaining panoramic views of the sea from an accessible roof terrace. In its deployment, the wall elevation varies as it is gradually sunken into the terrain, tapering the height of the facade to 1.2m at the end of each wing. The excavated earth was recuperated to create a tapered transition enabling a softer integration of the project within the agrarian landscape.

The west wing contains the public areas as well as a large opening towards the sea and the south terrace. Internally, each room is extended by a terrace and courtyard. The room wall projects outward and folds to frame a lemon tree. The absence of corners and the continuity of the wall provide spatial expansion. The curved walls frame the changing sky colour and light, inducing a strong presence of the sky within the interior. KHI was commissioned by an art collector couple and combines elements of a gallery typology with a monastery typology of enclosed gardens, says Theo Sarantoglou Lalis.

The project was constructed by local contractors supported by LASSA’s experience with digital design and fabrication of non-standard parts. The architects collaborated with a company specializing in polystyrene products ranging from infrastructure to the fishing industry. This strategy enabled the off-site production using digital hot-wire cutting of important constructive elements such as the concrete formwork used to cast the rippling wall, bespoke lighting elements contained within the ceiling, landscape formers as well as bespoke furniture items.

The lightness of the formwork enabled ease of transport and installation in a couple of days by a reduced team. Following the casting of the concrete, all the formwork was then re-cut into sheets and reused as insulation within the wall cavity and ceiling. This strategy allowed for a minimal use of industrially produced building parts, instead favouring a local supply chain. The project made use of locally sourced materials such as concrete, and terrazzo amongst other products from the local marble industry.

Design and info © LASSA architects

Images © naaro

More from Teodora Zapartan
Runway San Francisco Offices by FME + Seeyond
Forging new ground in the super hot Mid-Market revitalization is Runway, a...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.