The Auckland Tower echoes lightweight provisional structures once clustering around castles

The historic home of the Prince Bishops of Durham, Auckland Castle is one of the most important and best-preserved bishops’ palaces in Europe. In 2012 it was taken over by regional charity, The Auckland Project, and has been transformed into a faith, art and heritage destination of international significance. Auckland Tower in Bishop Auckland acts as an access point and gateway to The Auckland Project, a new visitor destination in the North East of England. The building provides ticketing, information, and orientation for the refurbished Castle and new Faith Gallery. The tower offers views over the town and landscape beyond.

The site provides a spatial connection between the castle complex and the town’s Market Place. The timber building is conceived as a long hall, reminiscent of a market hall. The hall is raised above ground level, open to views of the Market Place and Castle setting. It is used for exhibitions and events. The building’s other function is as the first port of call for visitors to the Castle and its various museums and galleries. It houses a shop, ticket office and toilet facilities.

The form and construction of the tower by Niall McLaughlin Architects is intended to echo lightweight provisional structures that would once have clustered around castle walls. It allows people to look into the castle and understand the previously secluded world. It would make the castle accessible to the town and its people.

The walls of the Welcome Building are engraved in-text telling the story of the castle through history. First-floor timber shutters pivot open when the castle opens, giving the structure an open, kinetic quality. The ceiling of the hall carries stencilled representations. The intention of the architects was that the building would not simply be a container for interpretation but it would participate in the representation of the site through its own features.

The timber frame structure is made from European Larch glulam. The softwood is protected in grey surface treatment to help the weathering process. This treatment will eventually weather off to reveal the silver-grey, naturally weathered wood beneath. The grey exterior of the building appears in contrast to the luminous golden colour of the interior.

Design, info and images © Niall McLaughlin Architects

More from Teodora Zapartan
An old factory transformed into a cultural and creative centre for entrepreneurship and business innovation
This project by ARQUITECTURA-G consisted in the transformation of an old factory...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.