The MPP Cellularium’s interior features dark tones and smooth screeds that underline the playfully modelled space

An interesting, but intricately shaped space in the new MPP building, where one can hardly find a flat wall in the floor plan and the space is vertically interwoven with inclined load-bearing columns – this was the brief received by FormaFatal together with the assignment for the interior design of the Institute of Natural Medicine in Prague.


A separate circular cell (doctor’s office) is inserted into the entrance foyer, which also serves as a waiting room. The reception with the nurse is located at the entrance and the main part of the whole area with a total area of 155 m2 is the so-called spa, in which, in addition to separate locker rooms, there are accompanying treatment procedures – Finnish sauna, cryosauna and air therapy.

Due to the soft shaping of all walls, the architects emphasized the simplicity and at the same time the imaginativeness of the surfaces and wall-coverings during the design. Dark tones and smooth screed on surfaces together with daylight significantly underline the playfully modelled space, while the nurse’s and the doctor’s office were left in soft light shades that do not distract the visitor. The outer shell of the surgery room is lined with vertical steel plates, which gradually fold down to a flat smooth cladding with integrated doors. The verticality of the cladding is a reaction to the facade of the MPP building (DAM architects).

FormaFatal continued with the principle of a vertical grid in the spa section, where they lined each of the three main rooms with clear glass rods on gradient SDK partitions with gradient screed. There is no need to describe the purpose of the room to customers. The color itself defines the content. Sauna as fire (red), cryosauna as ice (blue) and air flow as wind (gray).

Using a semicircular back made of perforated backlit sheet metal next to the mirrors, the architects lit up the small circular locker rooms into a play of light and shadow, again with a grid of vertical strips. They repeated all these principles and materials in other modified forms throughout the interior to achieve a harmonious whole.

Design and info © FormaFatal

Images © BoysPlayNice Photography & Concept

More from Teodora Zapartan
Gramovox Bluetooth Gramophone allows you to stream nostalgia
Gramovox: ‘Gramovox is a consumer electronics company, started in 2013, that reimagines...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.