The new Lausanne Football Stadium picks up on the idea of slightly offset rectangular pitches and takes it further

The new football stadium is located in the Northern part of the city of Lausanne, at the point where the city’s dense urban fabric gives way to the more open countryside. The sports infrastructure at the new Centre Sportif de la Tuilière comprises nine football pitches, arranged in two rows, in addition to an athletics facility with a training centre. The stadium by :mlzd and Sollberger Bögli Architekten picks up on the idea of the slightly offset rectangular pitches, taking it even further. Positioned at a slight angle to the training pitches, the stadium square is orchestrated to form the city-side entry point to the sports campus.

The new football stadium is intended exclusively for football matches and major events, with no peripheral uses. Its limited deployment and its location on the outskirts of the city permit a design-focused fully on the stadium as a sports facility. With its distinctive, unforgettable structure, it serves as a carrier of identity and memories. Its architecture emotionalises with the steep stands bringing spectators right up to the action on the pitch and the low roof amplifying the background noise of the chanting fans. The architecture thus contributes in no small way of boosting the team’s home advantage through its structural measures. The building, history, and identity of FC Lausanne-Sport are all to merge into a single whole.

Folding back the four corners of the stadium enables the design to be tailored to the confined space on the site. The ingenious corner solution permits a generous free flow of visitors around the building at ground-floor level, linking the stadium square to its surrounding areas. At the same time, it creates a covered public space to serve as a go-between, reconciling the outside with the inside and the city with the football stadium. The corners simultaneously serve as entrance areas, providing initial glimpses of the pitch and allowing the atmosphere in the stadium to be already savoured from the outside.

The folded-back corners also lend the stadium the impressive, unmistakable, and even iconic look of a convex vessel, indicative of its use and what lies within. This distinctive shape additionally has a role to play in the building’s statics by the corners exerting tensile stress on the ring girders running around the top edge of the stadium, imparting rigidity to the four outside walls. In the plinth area, the four corners are linked by a single-storey concrete band. This puts the finishing touch to the aesthetics of the stadium’s outer shell. In functional and visual terms, this curtain wall separates the ancillary functions on the ground floor, which include catering, circulation, and lounge zones, from the surrounding area, integrating them in the building.

Inscribed within this outer shell is a second, inner shell, shaped by the geometry of the stands. Mouth holes cut out of the stands provide access to the innermost zone. The space between the two shells is like a resonance box, amplifying the happenings on the pitch: a place of anticipation, exchange, and encounters. On the narrow sides of these spaces, the gaze is drawn to the stepped inner sides of the corners. These provide further access from the entry-level to the walkway around the top, thus generating additional functional value. The walkway is formed by the tensioned girders mentioned above, connecting the four corners of the building. The change in design at this point, from heavy concrete in the lower section to a slender steel structure above, highlights the walkway in architectural terms as well. Especially during major events without spectator segregation, it invites visitors to access their seats via different routes gaining new perspectives. It is clear here that the topmost point has been reached. The view extends in all directions, offering a breathtaking panorama over the city of Lausanne, Lake Geneva, and the Alps.

While the stadium boasts spectacular exterior and splendid views from its intermediate zone, the lines on the inside exude tranquillity. It is the pitch and the protagonists acting on it that take over the dramaturgy here. Nothing which could cause distraction was added, even the seating rows run horizontally around the corners. The vomitories emerging from the inner shell blend into the picture almost completely calm. Even the business and VIP zones are matched to the geometry of the seating. Everything is in servitude to the stadium’s purpose: the game.

On the outside, the geometry of the beams and the underside of the stands dominate the stadium on three sides. The west side, by contrast, houses the main stand with its specific uses. The various cloakrooms, press, and VIP zones are visible over three floors through a filigree glass skin. Gentle creases between the vertically configured strips of glass enhance the impression that this façade is just a light glass curtain. Its fragmented reflections break up the vast scale of the building. This entire complex not only serves as a backdrop to a new city square but also creates a prominent new address for the city of Lausanne. 

The areas around the football stadium blend into the Plaines-du-loup landscape above the city of Lausanne. The adjacent airport, the small petit Flon river, and the accompanying bushes and shrubs deliver the contextual setting. The green volumes of several groupings of trees form a counterpoint to the stadium building and the sports fields. Natural meadows and wild shrubs extend the natural park, with the generously dimensioned green areas defining the open space towards the new stadium.

Design and info © :mlzd and Sollberger Bögli Architekten

Images © Ariel Huber

More from Teodora Zapartan
Siegerland Motorway Church by Schneider+Schumacher
In March 2009 schneider+schumacher won a competition run by the Förderverein Autobahnkirche...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.