Under an oversized canopy, a sliced open volume turns the inside out at the new Miu Miu Tokyo

The new Miu Miu in Tokyo by Herzog & de Meuron is a box placed directly at the level of the street, its cover slightly open to mark the entrance and allow pedestrians to look inside. Only then do they realize that the building is a shop. Here, under the oversized canopy, the two-storey interior is visible at a single glance, as if the volume had been sliced open with a big knife, turning the inside out. The rounded, soft edges of the copper surfaces inside meet with the razor-sharp steel corners on the outside of the metal box, while the cave-like niches clad in brocade face the central space of the shop like loges in a theatre. The shop on two tall storeys not only presents enticing goods on tables and in display cases; it is also like a spacious and comfortable home with inviting sofas and armchairs. The façade has neither logo nor pomp; it is a polished, mirror-smooth surface, as if one single giant brushstroke had swept smooth the ordinarily matte surface of the steel panelled façade. This surface attracts the gaze and curiosity of passing pedestrians. But instead of affording a view inside, as in a shop window, the gaze is inverted; instead of the anticipated see-through window, viewers encounter self-reflection. While the street is not a place that encourages lingering and looking around, the building itself is a gesture that extends an invitation to come inside and stay a while.

 

 

 

 

 

 

Info and images © Herzog & de Meuron

More from Teodora Zapartan
The Dalene Cabin by Tommie Wilhelmsen
Tommie Wilhelmsen has designed the Dalene Cabin in Rennesøy, Norway.      ...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.