ZA 2013 – Crossing Borders

 

 

Zilele Arhitecturii ajung anul acesta la editia cu numarul 5. Intre 15-18 mai, ne promit 4 zile de evenimente culturale: proiecte ambiţioase ale studenţilor, conferinţe, expoziţii, piese de teatru, concerte muzicale şi party-uri.

Crescand si evoluand de la editie la editie, cu o paleta din ce in ce mai larga de evenimente din domeniul arhitecturii si din alte arii conexe cu care pare sa se inlantuiasca armonios, cei responsabili de ZA 2013 o descriu astfel: “Dacă arhitectura este locul nostru de joacă dimensiunile și deschiderile ei sunt limitele pe care vrem sa le depășim. Privită din exterior arhitectura se vede diferit. Privind spre exterior arhitectura capată valențe multiple. Crossing Borders este manifestul nostru pentru adecvare dar și pentru o viziune critică, iar ceea ce propunem este o schimbare de mentalitate. Vrem să privim în afara limitelor arhitecturii, a limitărilor profesiei, dincolo de construcție și să propunem explorarea modurilor în care aceste limite pot fi depășite, în vederea descoperirii și întelegerii unor forme alternative de arhitectură și practică de arhitectură, precum și a noilor atribuții ale acesteia. Crossing Borders este despre o arhitectură apropiată de social, despre intervenții subtile și propuneri studiate în profunzime, este despre arhitectul care abordează subiecte incomode. Arhitectura pe care o cautăm se poate suprapune perfect cadrului social pe care îl reprezintă dar poate în același timp să ofere viziuni diferite pentru acea societate. Este atitudinea critică asupra felului în care ne raportăm la propriile limite.”

CONFERINTE

Printre conferentiari se numara Collective Etc., James Horan –  Profesor Emeritus, Jonas Lencer – dRMMmission, Liam Young, Ateliermob, Massimo Alvisi si Francesco Lipari – OFL Architecture.

 

 

EXPOZITII

Post-Industrial Stories – Ioana Carlig si Marin Raica – fotografie

Proiectul este un studiu al efectelor dezindustrializării în Romania. Cei doi fotografi se mută din oraș în oraș prin zone monoindustriale din țară, caută povești, fotografiează comunitățile, spațiile și explorează legătura dintre oameni și mediul lor.

Mandrie si beton – Petrut Calinescu si Ioana Hodoiu – fotografie

“Mândrie și Beton” este un proiect despre transformările recente petrecute în satele tradiționale, în mod special în cele din Țara Oașului și Maramureș, în urma masivei plecări la muncă în străinătate.

 

ATELIERE

Proiectul€œ ”Gradina Boema” s-a născut din dorința de a reintegra o porțiune din patrimoniul cultural important al Clujului vechi din nou în conștiința colectivă a clujenilor.

Pavilionul ZA – primul pavilion de tip grid-shell din România.

Parcul Mobil, Powered by Mercedes-Benz Trucks” este un manifest pentru spațiile verzi din Cluj-Napoca. Participanții la atelier au la dispoziție un cap-tractor legat cu o semi-remorcă și vor avea misiunea de a amenaja pe această platformă un parc cu tot ce înseamnă el, de la faza de proiectare până la faza de construcție.

Casa Mea – copiii vor proiecta si construi machetele unor piete, indrumati de membri asociatiei De-a Arhitectura precum si de studenti ai Facultatii de Arhitectura Cluj Napoca.

Crossing Space e un workshop-concurs în care se vor realiza 4 scurtmetraje destinate zilelor de conferințe ZA 2013.

Calcane a la Cluj – este vorba de mici intervenții urbane care nu “înfrumusețează orașul” ci doresc să transmită o viziune critică asupra spațiilor publice ocupate abuziv cu scopuri economice sau politice , care ne determină să fim indiferenți la adevaratele valori ale spațiului înconjurător.

Landscape Choreography – proiectul este organizat în Cluj de către asociaţia Colectiv A şi sprijină practicile colective urbane şi de grădinărit încurajând o nouă cultură europeană a spaţiilor publice prin abordarea interdisciplinară situată între intervenţie artistică, arhitectură, peisagistică şi analiză antropologică.

 

STRADA

Denumirile proiectelor in aer liber, Gangul Boemei, Mobila-n copaci, Locuri de privit arhitectura si Mobila pe Somes, vorbesc de la sine.

 

MUZA

MuZA este muzica Zilelor Arhitecturii, seria de concerte, petreceri și întâlniri care încheie fiecare din cele patru zile de evenimente.

 

 

Programul complet al tuturor manifestarilor va fi afisat cat de curand. Pentru a fi la curent cu toate noutatile ZA 2013, urmariti pagina Facebook a evenimentului.

Informatii si credit foto © www.zilelearhitecturii.ro

More from Teodora Zapartan
ZHA’s 520 West 28th echoes the multiple layers of the area’s civic space
The split levels of Zaha Hadid Architects‘ design define varied living spaces and...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.